Stomatolog z Tych: Poznaj 3 produkty, dzięki którym będziesz mieć piękny uśmiech

stomatolog tychy

Marzysz o pięknym i zdrowym uśmiechu? Jeśli na to pytanie odpowiedziałeś lub odpowiedziałaś twierdząco, wtedy koniecznie przeczytaj ten artykuł. Zobacz, po jakie 3 produkty warto sięgać i w jak prosty sposób możesz wzbogacić swoją dietę.

Warto jeść ryby

O tym, że warto jeść ryby informuje nas wielu specjalistów, czy dietetyków. Ale niewielu z nas wie, że wpływają one również bardzo korzystnie na nasze zęby. W jaki sposób? Stomatolog z Tych odpowiada, że na ten stan rzeczy wpływa fakt, iż ryby zawierają trzy bardzo ważne składniki dla naszych zębów, a mianowicie wapń, fosfor i witaminę D. To właśnie od nich zależy gospodarka wapniowo-fosforanowa w naszym organizmie, a co za tym idzie kondycja naszych zębów. Organizm jest w stanie wchłonąć z jedzenie jedynie maksymalnie 40 procent wapnia, a, niestety, wraz z wiekiem ta zdolność jeszcze bardziej się zmniejsza i to jedynie pod warunkiem, że dostarczymy mu w odpowiedniej ilości fosfor oraz witaminę D. Jakby tego było mało, to ryby zawierają także kwasy omega-3, które odpowiadają za przyswajanie wapnia. Z tego powodu osoby, które często jedzą ryby, mają mocne i zdrowe zęby. Najwięcej wapnia jest w ościach, stąd też warto zaopatrzyć lodówkę w sardynki, szprotki, czy tuńczyki z puszki.

Warzywa na surowo to samo zdrowie dla naszych zębów

Kalarepa, marchew, rzodkiewka, seler naciowy i wiele innych warzyw, które spożywamy na surowo, w naturalny sposób usuwają osad i płytkę nazębną, tym samy chroniąc nas przed próchnicą, czy chorobami przyzębia. Oprócz witamin, które posiadają, jak informuje stomatolog Tychy, gryzienie twardych warzyw jest znakomitym masażem dla dziąseł, dzięki czemu rzadziej one chorują. Poza tym zaletą warzyw jest to, że nie narażają szkliwa zębów na szkodliwe działanie kwasów i cukrów. Jakby tego było mało posiadają one niewiele kalorii, dzięki czemu możesz je na spokojnie zajadać między posiłkami, bez obawy, że to niekorzystnie wpłynie na Twoją figurę.

Bardziej egzotycznie, czyli parę słów o algach

Algi, nazywane również wodorostami, zawierają mnóstwo makro i mikroelementów, w tym wapń, fosfor, fluor. Są to bardzo ważne składniki, od których zależy kondycja naszych zębów. Warto tutaj wspomnieć o tym, że w niektóre odmiany alg na przykład wakami czy hijiki posiadają 10 razy więcej wapnia niż mleko. Poza tym posiadają także enzymy, które chronią naszą jamę ustną przed rozwojem próchnicy. Wodorosty najczęściej się podsmaża lub je gotuje, ale można je jeść także na surowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *