Pieczona papryka marynowana – kupna czy domowej roboty?

Pieczona papryka marynowana

Zbliża się zima, czas, w którym chętnie sięgamy po przetwory. To właśnie w tym okresie ze smakiem jemy marynowane warzywa. Niestety, choć takie przetwory, jak pieczona papryka marynowa, bardzo nam smakują, są one niezwykle czasochłonne. Czy w takich sytuacjach dobrą alternatywą są kupne przetwory – http://rogowski.net.pl/portfolio_item/pieczona-papryka-marynowana-czerwona-filet/? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w tym artykule.

Gdy nie masz czasu na siedzenie w kuchni

W dzisiejszych czasach większość z nas żyje bardzo intensywnie. Praca, spotkania ze znajomymi i przyjaciółmi czy nasze pasje – te wszystkie rzeczy zabierają nam mnóstwo czasu i energii do tego stopnia, że odbierają nam chęć siedzenia po kilka godzin w kuchni, by zrobić takie przetwory jak: pieczona papryka marynowa. Ale czy to oznacza, że musimy rezygnować ze swoich ulubionych przetworów? Oczywiście, że nie! Alternatywą, z której możemy skorzystać są kupne przetwory.

Kupne przetwory – zdrowe czy szkodliwe?

Argumentem, który przemawia za jedzeniem domowych obiadów i przetworów, jest to, że są zdrowe. W momencie, w którym sami przygotowujemy dania, wiemy, z jakich produktów zostały one przygotowane. Ograniczamy w ten sposób też ilość chemii w naszym jedzeniu, a jak każdy z nas wie, jest jej niestety niezwykle wiele w naszym codziennym menu.
Ale czy podobna sytuacja ma miejsce z przetworami? Czy kupna pieczona papryka marynowa to dobry pomysł? To zależy od… jakości, jaką oferuje producent. Gotowe produkty warto kupować jedynie w momencie, gdy wiemy, że producent oferuje jedynie produkty najwyższej jakości. Weźmy pod uwagę dostawcę warzyw, firmę Rogowski. Warto korzystać ich oferty, ponieważ wykorzystują jedynie warzywa najlepszego sortu, a także dbają o jakość produkcji w każdym jej etapie.

A gdyby się tak skusić na domowe przetwory?

Choć produkty firmy Rogowski są fantastyczne w smaku, przygotowaliśmy też niespodziankę dla osób, które zdecydują się na samodzielne przygotowanie łakoci. Jeśli chcesz zjeść pieczoną paprykę marynowaną domowej roboty, skorzystaj z poniższego przepisu.

Składniki:
* 20 strąków papryki, raczej dużych
* sok wyciśnięty z 1 cytryny
*3 ząbków czosnku, przeciśnięte
* ½ łyżeczki soli
* sok wyciśnięty z 1 cytryny
* 100 ml oliwy lub oleju z pestek winogron

W pierwszej kolejności umyj i oczyść papryki z pestek i ogonków. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni, w międzyczasie układając paprykę na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz paprykę, aż skórka będzie pokryta brązowymi i czarnymi plamami. Sok, który powstał w trakcie pieczenia, zlej do miseczki.
Następnie upieczoną paprykę włóż do szczelnego pojemnika i zostaw do ostygnięcia. Następnie zdejmij z papryki skórki. Co potem? Wymieszaj oliwę z cytryną, solą oraz przyśniętym czosnkiem i sokiem, który powstał w trakcie pieczenia. Gdy to zrobisz ułóż paprykę w czystych słoikach i polej ją marynatą. Słoiki zakręć, a następnie pasteryzuj je przez 15 minut. Zostaw je do wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *